miercuri, 25 martie 2020

TEMA 1

Anul de invatamânt 2019-2020
Semestrul II
Anul II, grupa A 18.09, subgrupa I
STAGIUL de PRACTICA: COMPOZITIA VOLUMETRICĂ
Perioada de executie:                            8 ore
Materiale şi ustensile necesare:         vatman sau carton subţire formatul A3 (2 coli), cuter, rigle si ecere: de metal, plastic, creione simple, radieră, clei, ac.
Tema nr.1: Compoziţia frontală în relief
Program de proiectare:
Noţiuni generale: bidimensionalitate, clarobscuritate, static, dinamic, îndoitură, tăietură, crestătură.
 Scopuri:
1.     Familiarizarea cu modelarea formelor reliefate simple.
2.     Dezvoltarea imaginaţie spaţiale.
3.     Studierea particularităţilor caracteristice ale hârtiei ca material pentru machetare.
Sarcini:
1.     Studiaţi posibilităţile construirii unei forme reliefate, folosind ca bază un desen geometric simplu.
2.     Realizaţi, în machetă, o compoziţie sub formă de relief.
Indicaţii:
1.     Dimensiunele compoziţiei trebuie să fie de formatul A3. Relieful se va încleia pe pe coala Format A3 în punctele care asigură rigiditatea formei iniţiale a reliefului. Coala de hârtie din care va fi îndeplinit relieful trebuie să fie de acelasi format A3.(cu rezervă pentru îndoituri).
2.     Compoziţia statică poate fi elaborată după un desen metric al deviziunilor şi înălţimei egale ale detaliilor proeminente ale reliefului. Compoziţia dinamică poate fi elabrată prin ritmuri contrare: dintr-o parte se organizează ritmul crescând al mărimii formelor şi intervalelor în proiecţie frontală, din altă parte se realizează creşterea opusă a înălţimii reliefului. Echilibrul compoziţional poate fi realizat prin interacţiunea acestor ritmuri în spaţiul compoziţiei.
3.     Nu se propune o analogie strictă la această temă, deoarece orice soluţionare compoziţională concretă poate fi aplicată în arhitectură în cele mai largi limite – de la un reşou de ventilaţie, pînă la conceperea schematică a unei faţade. Din aceste considerente, problema corespunderilor de scară nu se accentuează. Nu se permite, însă, ca relieful să se asocieze cu un ornament, uzor şi alte exemple decorative din anturajul casnic.
4.     E de dorit de a obţine rigiditatea constructivă care poate fi realizată folosind corect crestările pentru îndoituri şi tăiturile. Dacă e nevoie de obţinut o îndoitură concavă, în raport cu privitorul, crestătura se face din partea dorsală a foii. Pentru aceasta, desenul se trece pe partea inversă a foii după punctele înţepate cu acul.
5.     Constructivitatea înseamnă gradul de rigiditate. Tăiturile care străbat hârtia nu trebuie să se intersecteze, deoarece se va micşora rigiditatea, încălcând astfel cerinţa constructivităţii. Tehnologism înseamnă corespunderea desenului geometriei reale a reliefului cu proprietăţile caracteristice ale hârtiei.
Evaluare:
1.     Compoziţia poate fi statică sau dinamică. O condiţie necesară este realizarea lucrării dintr-o singură coală de hârtie.
2.     Cu note se apreciază ideia compoziţională, rigiditatea şi tehnologismul executării, calitatea executării machetei.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu